Nem mindegy, miből készül a bútor

A bútorgyártáshoz mostanság egészen változatos anyagokat használnak fel, minőség szempontjából azonban ezek között elég komoly különbség van. Vannak emberek, akiknek ez mindegy, és beérik azzal, ha egy bútor olcsó, és jól néz ki, de sokaknak azért számít az is, hogy mennyire tartós, minőségi. Ha az utóbbiak táborát erősítjük, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy az egyes anyagok mit nyújtanak, és milyen színvonalat képviselnek.

 

Milyen anyagokat használnak fel bútorgyártásnál?

magdibutor_szinminta_laminalt3513_1.jpg

 

  • Laminált bútor. Ez az alacsony kategória, gyakorlatilag finomra darált faforgács van nagy nyomáson összepréselve, és arra van műanya fólia felragasztva rosszabb esetben szinte papírból vannak. Nagyon jól tudnak kinézni általában a modern vonalat képviselik stílusban, de túl nagy teherbírást, tartósságot nem várhatunk tőlük mivel az anyagvastagsága is változó. A laminált laphoz régen műgyantával átitatott ragasztót használnak de napjainkban alapanyag gyártónként más más ragasztó anyagot adnak hozzá, amiből még a gyártás befejezése után is szabadul föl káros anyag pl: formaldehid. A felületére rányomással viszik fel a fóliás-papír anyagot, amire valamilyen fának a rajzolatát, vagy bármilyen más színt nyomnak. De minden laminált bútor tartósságának titka az ABS élzárás minősége annak gondossága és technológiai háttere.

     

  • MDF. (Medium Density Fiberboard) azaz közepes tömörségű farostlemez alapanyaga erdei fenyő, nyár, tölgy, bükk ill. fafeldolgozói hulladék egyaránt lehet. Az MDF bútorok már az erős közép árkategóriát képviselik. Nagy nyomáson préselik össze aminek köszönhetően egy elég tömör, jól megmunkálható anyag keletkezik, amit lehet marással díszíteni, festeni. Ezekből gyakran készülnek frontok, szekrényajtók. Fóliázni is lehet, ebben az esetben műanyagot préselnek a felületére. A festett MDF-nek köszönhetően antikolt és magas fényű bútorok is készíthetők bármely elképzelésben és ízlésben a szivárvány minden színéből. 

magdibutor_szinminta_festett4054.jpg

  • Furnéros falap. Ez egy valódi faborítású bútorlap vagy MDF. Lehet pácolni, lakkozni, és ad hozzá egy pluszt a furnéranyag fa rajzolata, erezete, ami minden esetben befolyásolja, végül hogy fog kinézni. Lényege, hogy a forgácslapra, vagy MDF lapra egy vékony faréteget ragasztanak, így a látható felületeken természetes fa lesz.

magdibutor_szinminta_tomorfaajto_160514.jpg

  • Tömörfa. Ez képviseli a legmagasabb minőséget, és nagyon jól is mutat. Leginkább ajtók szoktak belőle készülni a szekrényekre, hogy ezek a részek látszódjanak. Lehet őket pácolni és lakkozni, akárcsak a furnért, de gyakran választják azt a megoldást, hogy meghagyják a fa saját színét, és színtelen lakkal vonják be.

 

Természetesen a felsorolt lehetőségek között árbeli különbségek is vannak, és mindenki maga dönti el, hogy melyik megoldás illik leginkább az elképzeléséhez, ízléséhez és mi fér bele a költségvetésébe. Ha viszont tartósabb bútorok készíttetése a cél, érdemes a minőségi alapanyagok felé venni az irányt. A bútor minőségét az anyag választáson kívül még számtalan tényező befolyásolja, mint például: a szerkezeti kialakítás, a gyártástechnológia, a használt kiegészítő és segédanyagok, szerelvények, az elkészítés gondossága és a praktikus egyénre szabott tervezés.

Magdi Bútor Stúdió a​ hely, a​hol veled tervezünk, otthont alkotunk neked​!​ Teljes körű szolgáltatás, kivételes igények megvalósítása​ Solymosi-Kabdebó Magdolna​, a​ beépíthető bútor​ok ​szakértő​je​.

 

További Blog ajánló több írásom is nagyon sokakank, tetszett eddig.

Köszönjük az index cimlapot

Forrás:http://magdibutor.blog.hu/2016/01/28/nem_mindegy_mibol_keszul_a_butor

Ezt olvasta már?

Merre nyíljon?

A beépített bútor sokszor szóba jöhet, mint alternatíva, de leggyakrabban a kis lakásokban merül fel, ahol kicsik a helyiségek is. Az ok egyszerű: a szabvány méretű bútorok nem férnek be, vagy beférnek, de egy csomót fölöslegesen foglalnak az amúgy is kevés helybő

Megoldások szekrényajtókra – miért van ennek akkora jelentősége?

Ha egyedileg készíttetünk bútorokat, minden apró részletre tőlünk fognak rákérdezni, és nekünk kell dönteni mindenről. Pont egy ilyen részlet az is, hogy az ajtók merre nyíljanak, és hogyan. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez egy olyan dolog, ami a legtöbb embernek előzetese

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

VISSZAHÍVÁST KÉREK

Küldés

Az MAGDI BÚTORSTÚDIÓ a weboldalán cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. A részletekért kattintson ide.