Hogyan használjunk ki egy kis szobát?

 

 

A kis helyiségek maximális kihasználása, praktikus berendezése komoly kihívás. Amikor kicsi a hely, gyakran merül fel az a probléma, hogy nem férünk el, nem tudjuk rendesen elpakolni a holmijainkat, és úgy érezzük magunkat, mintha egy lyukba lennénk bezárva. Nos, olyan lakberendezői bravúr nem létezik, ami egy kis szobát naggyá tud tenni. A méret adott, azt kell kihasználni, ami van. Olyan lakberendezői trükkök azonban léteznek, amik segítenek abban, hogy maximálisan ki tudjunk használni minden apró zegzugot, hogy mindennek megtaláljuk a helyét, és hogy ne legyen klausztrofóbiánk a saját szobánkban.

 

Építsd be!

 

Furcsa tanácsnak tűnik, de nagyon beválik: a legjobb megoldás arra, hogy egy kis helyiséget tágasabbnak láttassunk, ha teljesen beépítjük. Ha körbe-körbe, mindenhol bútorok vannak, érdekes módon nem még kisebbnek tűnik majd a szoba, hanem ellenkezőleg: nagyobbnak. Ez segíthet azon, hogy úgy érezzük, mintha egy lyukban lennénk.

 

Padlótól a plafonig

 

Mivel a falak mentén nincs túl sok hely, értelmetlen szabványméretű szekrényeket betuszkolni az apró szobába. Lesz ugyanis egy elég nagy kihasználatlan hely: a szekrény teteje, illetve a plafon közötti sáv. Érdemes ilyen helyzetben inkább egyéni bútort készíttetni, így lehetőség van akkora szekrények berakására, amik teljes egészében kitöltik a rendelkezésre álló teret, a padlótól egészen a plafonig. Ezzel máris nő a tárolók száma, és több helyünk lesz, ahová pakolhatunk.

 

Rejtett polcok, fiókok, okos megoldások

 

Ha ilyen kevés a hely, a hagyományos, ívesen nyíló szekrényajtók helyett érdemes a tolóajtót előnyben részesíteni, így ennek nem kell majd külön tér. Ahol nincs szekrény, ott polcokkal tudunk még hozzátenni egy kis tárolófelületet, illetve a szekrényeken belül is igény szerint alakíthatjuk a polcozást, nincs olyan, hogy „ennyi van, oszd be”, mint a kész bútorok esetében. Minden kis helyre elférhet még egy fiók, ahová lehet pakolni. Ezekkel a megoldásokkal garantáltan el lehet férni egy kis szobában is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A honlap sütiket használ a jobb felhasználói élmény miatt.