magdibutor_tetoter_egyedibutor_05.jpg

Főleg régi építésű lakások esetében szokott előfordulni, hogy elég kicsik a helyiségek, de ezekhez jó nagy belmagasság társul. Nos, a legtöbb ember ebben a helyzetben elég sokat bosszankodik, ugyanis  nem tudják a teret jól kihasználni. Mit kezdjünk azzal, hogy 3-4 méter magasan van a plafon, ha egyébként a szoba legfeljebb 9 négyzetméter, és semmi nem fér el benne? Szerencsére elég jó lehetőségek vannak egy ilyen helyzetre, csak elég kreatívan kell gondolkodni ahhoz, hogy meg is találjuk őket.

 

Szakítsunk a megszokásokkal!

 

Alapvetően az a baj a hagyományos berendezési módszerekkel, hogy legtöbben csak abban tudnak gondolkodni, hogy toljunk bútorokat a felhoz körbe a szobában. Egy akkora szobában, amekkorát a példában említettünk, egy ágy majdnem elfoglal egy teljes falat, és jó nagy részen belóg a szoba közepére. Egy szekrény és egy íróasztal, és már lépni nem lehet, az ember úgy érzi, mintha egy kis lyukba lenne bezsúfolva. Fölfelé meg ott a rengeteg hely, ami sokak szerint nem jó semmire. Pedig dehogynem!

 

A legkézenfekvőbb megoldás – galéria!

 

Ha nagy a belmagasság, a legjobb, amit egy hálószobában tehetünk, hogy galériát építünk bele. Az ágyat, éjjeliszekrényt így gyakorlatilag teljesen kivonhatjuk a szobából, hiszen fel lehet költöztetni a galériára. Ezzel már hatalmas hely szabadul fel, így sokkal több lehetőségünk van a szoba berendezésekor. Ha a galéria elég nagy, és elég stabil, akár szekrény is elhelyezhető rajta, de polcok mindenképpen. A galéria kitűnő lehetőség arra, hogy egy szűk szobából élhető méretű helyiséget varázsoljunk.

 

Terjeszkedjünk fölfelé

 

Mivel nagy a belmagasság, a legnagyobb hely a falakon van. Ezt sokféleképpen ki lehet használni, például polcok, vagy jó magasra nyúló, beépített szekrények formájában. Persze el is kellene érnünk azt, ami a szekrényekben van, illetve a polcokon, de ha ügyesen pakolunk, ez nem is olyan nagy probléma: olyasmit rakjunk a magasabb területekre, amikre ritkán van szükség, ilyenkor pedig egy létrával elérhetjük, ami kell. A galériát is építhetjük úgy, hogy a beépített szekrény felső része a galériáról legyen elérhető, így plafonig kihasználhatjuk a helyet.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A honlap sütiket használ a jobb felhasználói élmény miatt.