Ha egyedileg készíttetünk bútorokat, minden apró részletre tőlünk fognak rákérdezni, és nekünk kell dönteni mindenről. Pont egy ilyen részlet az is, hogy az ajtók merre nyíljanak, és hogyan. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez egy olyan dolog, ami a legtöbb embernek előzetesen eszébe sem jut. Amikor a szakember rákérdez a nyílás irányára és mikéntjére gyakran értetlen pillantás a válasz, illetve visszakérdezés, hogy ezt mégis hogy érti.

 

Aztán persze amikor a delikvens magyarázatot is kap a kérdéshez, már nem lepődik meg, hiszen rengeteg különböző megoldás létezik arra is, hogy miként legyen nyitható egy szekrény, meg a nyitás irányára is. Egyszerűen csak ezt nem gondolja végig az, aki nem foglalkozik vele nap, mint nap.

 

Helyet spórolhatunk vele

 

Jártam már egy lakásban, ahol az egyik szoba ajtaja olyan szerencsétlenül volt elhelyezve, hogy a nyitott ajtó mögötti részen maradt egy 20 centis sáv. Na ez az a terület, ami teljesen kihasználatlan, hiszen ide az ember nem tud tenni semmit, mert nem lehet kinyitni tőle az ajtót. Legalábbis gyári bútorok esetében. A tulajdonos azonban némileg kreatívabb volt, és készíttetett ide egy kis mélységű szekrényt, tolóajtóval. Így a szoba ajtaja gond nélkül nyitható, és az üres tér is ki lett használva. Igaz, picire kell hajtani bele a ruhákat, mert a polcok nem túl mélyek, de ez legyen a legkevesebb – legalább sikerült ide is tárolóegységet tenni, ami egy pici szobában egyáltalán nem mindegy.

 

Praktikum

 

A szekrényajtók nyílásiránya a praktikussághoz is sok esetben hozzátesz. A konyhákban például kedvelt megoldás a felső szekrények kialakítása, ami főleg egy kisebb konyhában nagyon hasznos. Viszont ha eleve nincs sok hely, akkor például nagyon zavaró lehet egy belógó szekrényajtó – adott esetben balesetveszélyes is, mert lefejelheti, aki arra jár. Ha viszont a felső szekrények ajtói fölfelé nyílnak, a plafonra, ez a veszély elhárul. Vagy itt is működhet esetleg tolóajtós megoldás, bár manapság kevésbé divatos konyhaszekrények esetében. A nyílásirányt meghatározhatja még, hogy merre van hely – ezt mindenképpen vegyük figyelembe!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A honlap sütiket használ a jobb felhasználói élmény miatt.