Amikor bútorokat készíttetünk, hamar felmerül a kérdés, hogy milyen anyagból legyenek. Általában a laminált lapalkatrészekből vagyis egyszerű bútorlap és a fa alkatrészekből előállított bútorok között szoktak vacillálni az érintettek.

 A laminált bútorlapból készült berendezés előnyeit egy másik cikkben már bemutattuk, így most arról szeretnénk szót ejteni, hogy miért jó az, ha a fa mellett tesszük le a voksunkat. Ez a megoldás is nagyon jó lehet, persze mindenki a saját igényeihez és lehetőségeihez mérten hozza meg a döntését. Hogy a ezt megkönnyítsük, összeszedtük, milyen előnyei vannak, ha valaki fából készíttet egyedi bútort otthonába.

 

Ezért válasszuk a tömör fát:

 

  • Mert szép. Egyszerűen vitathatatlan, hogy a valódi faanyagból készült berendezési tárgyak gyönyörűek, van egy egyedi, meleg hangulatuk. Maga a faanyag, sok olyan konstrukciós és formai megoldást tesz lehetővé, ami lapalkatrészekből kivitelezhetetlen! Ez egyben a természetes tömörfából előállítható bútorok változatosságának gazdagságát is jelenti, ami a lakberendező kezében kincs, élni lehet vele! A minimalart-tól a különféle stílusokig lehetőséget ad egy enteriőr kialakítására. Sokan azért döntenek ezek mellett, mert az alapanyag nemességéből adódóan a fából készült bútorok valamiféle különlegességet, előkelőséget sugároznak.Tény, hogy egy tömörfából készült bútor mindenféle dekorálás nélkül, magában is jól mutat, és szinte mindenféle környezetbe passzol. Maga a fafajta megválasztása is más-más hangulatot adhat az enteriőrnek! Gondolok itt a juharfa, bükkfa, cseresznyefa, tölgyfa, diófa mind-mind más erezettel és kisugárzással rendelkezik.

 

 

  • Mert természetes. Akiknek fontos a természetesség és a környezettudatosság, gyakrabban választják a fa bútorokat. Ezek már látványra is nagyon természet közeliek, hiszen valódi fából készülnek, a legkörnyezet tudatosabb felhasználási mód. Hiszen megújuló alapanyagról van szó. ráadásul a készítésük során is érvényesül a környezettudatosság, ugyanis semmilyen mesterséges anyagot nem használnak fel – kivéve a felületkezelésnél de már ott is a vizes bázísú pácok az elterjedtek.

 

 

  • Mert masszív tömörfa szilárd. Aki látott már egymás mellett tömörfából, valamint bútorlapból készült bútort, az azonnal tudja, miért állítjuk ezt. Egyszerűn összehasonlíthatatlan két bútor stabilitása erőssége és szilárdsága külünböző. Persze egy bútorlapból készült szekrény is lehet stabil és erős, de soha nem lesz olyan szinten szerkezet szilárd, mint amilyen egy tömörfa szekrény. Rossz konstrukcióval megalkotott bútornál vagy nem megfelelően kiszárított fa deszkáknál fennáll a veszélye az elvetemedésnek is, amikor a farostok még mozognak. Később az évek során és elhajlik az ajtó a bútoron. Ezért fontos a megbízható gyártó és forgalmazó igazolja a felhasznált fa alapanyagot is.

 

  • Mert időtálló. A tömörfa bútorok általában jobban ellenállnak az idő vasfogának, mint a laminált lapalkatrészekből kialakított,rosszabb szerelvényálló képességű- szerkezetek. Persze ez nyilván csak akkor igaz, ha vigyázunk rájuk, óvjuk az állapotukat. Minimális karbantartással évtizedekig szolgálhatnak anélkül, hogy romlana a minőségük.

 

 

A fenti két képen 25 éves 4 költöztetést megélt, napi szinten használt tömörfa frontú nappali bútorok láthatóak.

Magdi a beépíthető bútorok szakértője. Használd ezt #magdibutor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A honlap sütiket használ a jobb felhasználói élmény miatt.