A modern lakberendezési, belsőépítészeti trendekhez alkalmazkodva igen gyakori, hogy egy lakáson belül a sok kicsi helyett kevesebb nagy helyiség van, amik viszont több funkciót töltenek be. Ezek közül igen népszerű és gyakori az amerikai konyhás nappali, esetleg a nappali étkezővel párosítva. Az is előfordul, hogy a nappali egyben hálószoba is, habár ez inkább kényszermegoldás szokott lenni a lakás szűkössége miatt, mint szándékos terv.

 

A többfunkciós helyiségek esetében mindig felmerül a kérdés, hogy mennyire kell a különböző részeket elkülöníteni, elszeparálni, vagy mennyire hagyhatjuk „egybefolyni” őket. Nos, kötelező érvényű szabály természetesen nincs, van, aki így, van, aki úgy szereti, de persze eltérő megoldások lehetségesek.

 

Egyben, de külön

 

Talán valamivel gyakoribb, hogy különböző részletekkel igyekeznek azért érzékeltetni, hogy a helyiségnek két része van. Amerikai konyhás nappalinál a konyhapult gyakran működik térelválasztóként, és az sem ritka, hogy a padlóburkolat is eltérő: a nappali rész laminált padlós, hajópadlós, padlószőnyeges, a konyha pedig járólapos. A bútorok is éreztetik a különbséget, hiszen a konyhába klasszikus konyhabútorok kerülnek, a nappaliba pedig kanapé, tévéállvány, nappali szekrénysor stb.

 

Van, aki szereti a harmóniát, ezért törekszik például arra, hogy ugyanolyan bútorlapból készüljenek a nappali és a konyha bútorai is. Ezt nem könnyű kivitelezni, mivel teljesen más típusú darabokról van szó, de jól tudnak mutatni, ha sikerül megtalálni a megfelelő stílust.

 

A funkció is lehet döntő

 

A konyha és a nappali tehát alapvetően jól megfér egymás mellett, de más esetekben szükség lehet a komolyabb elválasztásra. A nappali és a háló esetében például már csak az intim szféra megtartása miatt is szükségét érezhetjük a szeparációnak. Ezt megoldhatjuk térelválasztóval, a bútorok tudatos elrendezésével, függönnyel. A lényeg, hogy számunkra megfeleljen a végeredmény mind esztétikailag, mind a funkciót tekintve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A honlap sütiket használ a jobb felhasználói élmény miatt.